Vad jag erbjuder

Lektioner, kurser, & föredrag

Ridlektioner & ridkurser

Jag ger lektioner för alla ryttare på olika nivåer. Oavsett om du är erfaren, nybörjare eller om du har blivit ridrädd, så vinner vi allihop på att skaffa oss mer kunskap hur vi fungerar som ryttare och hästmänniska.

Basen i all ridundervisning har jag i biomekanik, den klassiska skolan och pedagogiken "Centrerad Ridning". Min filosofi kring ridundervisning bygger på att hästarna får problem först när vi sitter upp, alltså får vi göra något åt vår ridstil så vi hjälper hästarna på bästa sätt. Det är ord som rakriktning, balans, kommunikation och följsamhet som är centrala i min undervisning. Och glädje!

Tjänsterna jag kan erbjuda dig är;
• privat ridundervisning, enskilt
• grupper om max 3 ekipage
• avsuttna lektioner för medvetenhet om ryttarkroppen, sits och hjälpgivning
• tömkörning
• privatlektioner vid ridrädsla
• dag- och helgkurser
• träningsläger

Jag kan åka till dig och din häst inom rimligt avstånd från Storvreta/Uppsala. För priser, tider osv var god kontakta mig på tel 070-580 73 71 eller via kontaktsidan.

Sitsanalyser

Har du alltid undrat varför det är lättare att fatta en viss galopp? Eller varför volterna blir jättefina åt ett håll, men inte det andra? Håller du hårdare i en tygel? 

När vi sitter upp på hästarna, så är vi som en slags ryggsäck på hästen. Allt det som är snett i oss, kommer hästen att kompensera för. Jag hjälper dig att göra en analys av hur just DU fungerar. Vad är dina styrkor, och vad behöver förändras? 

Du får sitta på en tryckmätningsmatta som ger en rörlig bild och analys av hur trycket fördelas av din sits, stå, gå och kanske ligga ned på yogamatta samt sitta i en sadel. Vi jobbar ca 1,5-2 timme. Du får med dig en analys, samt tips på vad du ska tänka på när du tränar och rider.

Jag kan även åka ut till dig/er och ha en föreläsning om sitsens betydelse där ni får prova på en del av det jag gör i analysen. Dra ihop kompisarna, ridklubben eller några goda vänner, så kommer jag!

Ryttar-Qigong

Jag startat ett koncept som jag kallar "Ryttar-Qigong". Det är en blandning av Qigong, rörelsemedvetenhet och andningsövningar som är särskilt anpassade för oss när vi är ryttare. 

Fördelarna med att lära sig "Ryttar-Qigong" är bland annat att man lär sig vara närvarande i rörelserna och att lär sig kontrollera styrka, intensitet och precision.

Läs mer på sidan om  Qigong!

Utbildning & föredrag

Jag ger utbildningar och föredrag när det gäller ridkunskap, hästkunskap, rädslor och psykologin mellan människa och häst. När du bokar en ridkurs med mig, vill jag gärna ha ett tema kring kursen. Det kan vara något med hur hjälpgivning fungerar rent biomekaniskt, hur vi kan tänka när det gäller sadelval och sitsen eller hästens signaler och kroppsspråk - allt är intressant som ger hästen en så bra tillvaro som möjligt !

Med Lena Stenvall har jag i flera år arbetat på olika sätt med att utbilda personer som vill arbeta tillsammans med hästar i sitt yrke. Vi ordnar kurser här på min gård, på behandlingshem runt om i Sverige samt deltar i andra forum som kunskapsdagar och liknande. Lena och jag fann varandra runt 2005 och har sedan dess arbetat för att lyfta fram den relationella delen i hästunderstödda insatser inom psykiatrin. 

Vår målgrupp i dessa frågor är alla som i sitt arbete i vård, skola eller omsorg möter personer som genomgår behandling/insatser/aktiviteter som förstärks genom hästars närvaro och medverkan samt personer som är intresserade av att ha hästar med i behandling eller rekreation och vill få en stabil grund att stå på. Även för dig som är beslutsfattare i sådana insatser 

Vi ser att det finns väldigt många definitioner på var hästen är, gör och bidrar med. Vi vill därför reda ut begreppen och göra insatsen i vård, skola, omsorg tydligt definierad och kopplad till befintliga metoder. Vi reder ut din roll i interventioner. Tidigare såg man till de prestationer som hästen stod för - idag ser vi till det relationella som hästen bidrar med- detta är ett paradigmskifte som ställer helt nya krav på kunskap och utövande.